Onderzoek

Naam

De naam DOMINOZ is natuurlijk niet zomaar gekozen. Het is een samenvoeging van woorden, die eigenlijk precies weergeven wat er onderzocht wordt, namelijk:

Dutch Orthokeratology and Myopia in Narrow Optic Zone

Dit betekent dus dat we onderzoek doen in een Nederlandse populatie, wat nog niet eerder is gedaan. We kijken naar het effect van orthokeratologie (een ander woord voor nachtlenzen) op het remmen van myopie.

Doel

De grootste ontwikkeling van bijziendheid vindt plaats op kinderleeftijd. Bij een kind dat risico loopt om een hoge min-sterkte te ontwikkelen, is het noodzakelijk om de groei van bijziendheid af te remmen. Dat kan bijvoorbeeld met orthokeratologie, oftewel nachtlenzen. Met een nachtlens wordt het hoornvlies subtiel en pijnloos van vorm veranderd, waardoor je overdag scherp ziet zonder bril of lenzen. Door deze verandering van vorm wordt ook de groei van het oog afgeremd. Dit weten we door studies die zijn uitgevoerd in Azië, omdat bijziendheid daar al een groot probleem is. Met dit onderzoek gaan we bekijken wat het effect van nachtlenzen is in een Nederlandse onderzoeksgroep.

App

De smartphone maakt een steeds groter deel uit van ons leven, en van het leven van onze kinderen. Helaas zorgt het er wel voor dat we steeds langer op een korte afstand kijken. Onderzoek laat zien dat dit een negatieve invloed heeft op onze ogen en ervoor kan zorgen dat de minsterkte toeneemt. Om dit accuraat te kunnen onderzoeken, heeft het Erasmus MC hiervoor een app ontwikkeld. Met deze app worden vragen gesteld over het dagelijks leven (denk aan: hoeveel uur ben je buiten geweest en hoeveel uur heb je zitten lezen). Terwijl deze vragen beantwoord worden, wordt gekeken hoe helder het scherm staat en hoe dichtbij de telefoon bij de ogen wordt gehouden. Er zijn al onderzoeken uitgevoerd met deze app en die zijn veelbelovend! Wij vragen onze deelnemers om de app te installeren. Zo kunnen we ook het dagelijks leven in kaart kunnen brengen en kunnen onderzoeken wat de invloed hiervan is, in combinatie met het dragen van de lenzen. Als de vragen in de app voldoende worden ingevuld, krijg je zelfs nog een klein presentje aan het einde! Indien je deelneemt, wordt alles over de app aan je uitgelegd en word je geholpen met het installeren. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust even contact op met jouw optometrist of met de onderzoekers. Onze gegevens vind je hier.

Investering

Neem voor meer informatie over de kosten contact op met de dichtstbijzijnde optometrist. Zij bespreken graag met je alle mogelijkheden en bekijken of het mogelijk is om deel te nemen aan de studie. De tijd die je investeert in de studie wordt in ieder geval beloond!

  

Website door InterXL